De kerststal

kerststal 2Gisteren heb ik samen met mijn vader de kerststal van zolder gehaald.

Hij wilde hem graag zo lang mogelijk hebben staan en misschien wel tot de zomer, vertelde hij. Zo geniet hij van de aanwezigheid van deze stal.

Terwijl hij buiten bezig was om stro en groene takken te halen voor de stal, begon ik vast met het uitpakken van de beelden. Hij kon ze dan zo tussen het stro plaatsen.

Halverwege het uitpakken van de dromedaris, de schapen, Maria, Jozef en het kindje zag ik ineens hoe netjes de beeldjes ingepakt waren; keurig gevouwen in zacht keukenpapier met hier en daar een plakbandje eromheen.

Ze waren na de kerstdagen van 2013 weer in de doos gedaan en hebben op zolder staan wachten op deze Kerstdagen.

Ik wachtte met het verder uitpakken van de beeldjes. Even later kwam mijn vader binnen met takken onder zijn armen. Ik liet het hem zien.

Even was mijn moeder weer bij ons aanwezig, zittend aan de hoge tafel in de voorkamer, ze zei weinig meer, begreep ook niet alles, maar pakte zorgvuldig de beelden in het keukenpapier in, een voor een; praktisch passend in de doos en de doos dichtgemaakt met plakband, zoals ze dat altijd deed; misschien wel 61 keer.

Ze hield ook erg van allerhande prulletjes, planten en knuffels. In de doos vond ik een prachtige, kitscherige bol met sneeuw, zo eentje die dwarrelt als je hem omdraait en de sneeuw over je hoofd valt.

Niet wetend dat mijn vader daar ook aan gehecht was, staat ze ook dit jaar weer tussen haar prulletjes en planten.

Wat zal ze genieten!

7 december 2014

Comments are closed