Gestalttherapie

Gestalttherapie: wat is het?
Gestalttherapie is een ervaringsgerichte vorm van psychotherapie. Het is een therapie voor mensen die graag van zichzelf leren door te ervaren. Het uitgangspunt is jouw ervaring in het hier-en-nu. Alles doet dan ook mee in de therapie: je gedachten, je gevoelens, je zintuigen en je emoties.

Hier en nu
Door te ervaren wat er hier en nu is, kun je contact maken met datgene wat jou op dit moment het meeste bezighoudt. Dit kan van alles zijn. Door hier aandacht aan te schenken, kom je vaak terecht bij een “onaffe zaak”, zoals wij dat in gestalttherapie noemen.

Kom in contact met jezelf
Door je steeds meer bewust te worden van wat je voelt en denkt, kom je weer in contact met je diepste bron, met je wensen, met je 20150316_0253eigenlijke drijfveren en behoeften, met wie je ten diepste bent. Je kunt hierdoor gemakkelijker keuzes maken. Dit geeft je ook ruimte en energie om nieuwe dingen aan te pakken, Je voelt je meer jezelf, je wordt authentieker en gelukkiger.

Onaffe zaken belemmeren de groei
Op allerlei gebieden in je leven kun je vastlopen en een “onaffe zaak” oplopen. Een knorrende maag zal je aandacht blijven vragen tot je hebt gegeten. Daarna krijg je weer nieuwe energie. Lees hierover meer bij individuele therapie

Rouw
Het niet verwerken van rouwgevoelens, kan aan je blijven knagen en op een onbewust niveau aandacht vragen. Het kan jarenlang gevoelens van onbehagen geven, terwijl je denkt dat je deze gebeurtenis nu toch wel eens verwerkt hebt of dat het voor jou niet zo erg was.
Je ouders waren immers enorm verdrietig en je voelde je verantwoordelijk voor hen.

snail-1447233__340

Verwerking
Zo onderbreken we onszelf in het verwerken van gevoelens die absoluut noodzakelijk zijn om verwerkt te worden of een plek te krijgen. Het aangaan en opnieuw ervaren van deze gevoelens kan, een aha-erlebnis geven. Het zal ook pijn geven, oude pijn, die weggestopt is en alsnog vraagt om geleefd te worden. Een leermeester van mij zei eens: “De deuren naar je hart heb je dichtgedaan doordat de pijn of de angst te groot was, je zult echter dezelfde weg terug moeten gaan via deze deuren om je hart weer open te durven doen.”
Lees hierover meer in het blog over de reünie van mijn HBO-V periode.

Word wie je bent
In de therapie is er ruimte om te ontdekken wat jouw onderstroom is; wat jou helpt om te worden wie je bent. Lichaamsoefeningen, schrijven, tekenen, experimenten, gesprek zijn methoden die ik gebruik in de therapie, dat wat bij jou past.

Snel resultaat
De ervaring leert dat je na een paar sessies al meer inzicht en tools hebt over dat wat voor jou belangrijk is in het leven.

Systemisch werken, (familie) opstellingenwerk
2014-5 Iona Christa (47)
De oorsprong van het systemische werken ligt bij de familie therapie van Bert Hellinger. Ons leven kent van jongs af aan vele systemen, zoals gezin, school, familie, organisatie etc. De regels en wetten in dergelijke systemen zijn vaak ingewikkeld.
Persoonlijke problemen kunnen een systemische oorzaak hebben. Gevoelens waar je geen raad mee weet of het gevoel hebt dat ze niet echt bij jou horen, kunnen een plek krijgen. Veel vraagstukken worden hierdoor helderder.

“Het is onbeschrijfelijk wat jouw lijf weet…” Jannie Veenbaas
Stevig leren staan, met beide benen op de grond (gronden) en het serieus nemen van lichaamssignalen, geven je meer basis en vertrouwen. In je lichaam sla je herinneringen en niet of indirect geuite gevoelens op. Niet- geuite gevoelens en vastgezette denkpatronen veroorzaken spanning in spieren. Als zo’n houding een gewoonte wordt kunnen er pijnlijke (chronische) blokkades ontstaan.

Meer zelfvertrouwen
Als je door middel van je lichaam meer tot jezelf komt, laat je het teveel aan spanning los en zal je energie vrijer gaan stromen. Je zelfvertrouwen neemt toe en dit helpt je in spannende situaties. En je onzekerheid mag er gewoon zijn.

Oefeningen
In de therapie gebruik ik lichaamsoefeningen die afkomstig zijn uit de bio- energetica van Alexander Lowen, mindfulness, Reich of Pesso therapie. Deze oefeningen kun je gemakkelijk leren toepassen in situaties die moeilijk of spannend zijn. Meteen een afspraak? Bel me op 06-23108917 of neem contact op voor informatie of overleg.

Comments are closed